×

KULAK AMELİYATLARI NE İÇİN YAPILIR?

Kulaklarımız, beş duyu organımızdan biri olan ve işitmemizi sağlayan organlardır.  Çok kıymetli ve hassaslar bu nedenle elbette operasyonları da çok hassas bir şekilde gerçekleştirilmelidir.  

Kulaklarda en çok yapılan operasyonlar biriken sıvıyı alıp tüp takılması işlemleridir (parasentez ve ventilasyon tüp uygulaması). Bu yöntem ilaç tedavisine cevap vermeyen sıvı birikimlerinde uygulanır. Kulak zarında delik olan durumlarda çeşitli şekillerde operasyonlar gerekebilir. Bazen sadece kesilmeyen akıntıyı kesmek için yapılan ve kulak zarı tamiri yapılmayan ameliyatlar yapılır. Bazen de akıntısız temiz kulaklarda kulak zarının tamir edildiği operasyonlar yürütülür ( timpanoplasti, timpanomastoidektomi, kanal wall down timpanoplasti, radikal mastoidektomi vb). 

Bu tip ameliyatlarda daima mikroskop altında ve titiz bir çalışma yürütmek gerekir. Ameliyatın başarı oranı kulağın durumuna, akıntı durumuna, işitme testi ve tomografi bulgularına göre değişecektir. 

Kulak operasyonlarının bir türü de ileri derecede işitme kaybı olup cihazdan fayda görmeyen hastalarda yapılan biyonik kulak operasyonlarıdır. Bu operasyonlarda maliyet de oldukça yüksek olmaktadır ancak normalde duymayacak bir bireyin duymasını  sağladığı unutulmamalıdır.

Op. Dr. Arap Hüseyin ÇELİK

Kulak, Burun, Boğaz Hastalıkları Uzmanı