×

KOLON POLİPLERİ

Kolon polipi nedir?

Polipler kalın bağırsağın sık görülen hastalıklarındandır. Bağırsak mukozasından kaynaklanırlar ve mukozadaki hücrelerin aşırı gelişimi sonucu ortaya çıkarlar. Farklı türleri olmakla birlikte, özellikle adenomatöz polip olarak adlandırılan tür, kolon kanserine dönüşme potansiyeli ve sıklığı nedeniyle önem taşır.

Kolon polipleri kimlerde görülür?

Sıklığı kadın ve erkeklerde yaklaşık olarak aynıdır. Özellikle 50 yaşından sonra görülme sıklığı artar. Ailede kolon polipi ya da kanseri bulunması, kişide daha önce polip ya da kolon kanseri saptanması, aşırı kilo, aşırı hayvansal yağ tüketimi, sigara ve alkol kullanımı polip gelişme olasılığını artırır.

Belirtileri nelerdir?

Sıklıkla kolonoskopi ya da radyolojik incelemeler sırasında tesadüfen saptanırlar. Bazen makattan kan ya da mukus gelmesi, karın ağrısı, dışkılama alışkanlığında değişiklik gibi belirtilere yol açarlar.

Tanı nasıl konulur?

En önemli tanı yöntemi kolonoskopidir. Ek olarak radyolojik incelemeler de büyük poliplerin saptanmasıında yararlı olabilir.

Kolonoskopinin önemi nedir?

Kolonoskopi polipin saptanmasının yanısıra, işlem sırasında polipin alınması ya da alınamayacağı durumlarda tür ve kötü huylu gelişim potansiyelinin değerlendirilmesi için doku örneği temini olanağını sağlar. Bu açıdan en güvenli ve etkin yöntemdir.

Kolon polipleri nasıl tedavi edilir?

En kolay ve uygun yol kolonoskopik olarak çıkartılmalarıdır. Kolonoskop ile çıkartılamayacak kadar büyük, çok sayıda ya da kötü huylu gelişim durumlarında cerrahi tedavi uygulanır.

Kolon polipinde izlem nasıl yapılır?

Polip alındıktan sonra, türüne, sayısına ve altta yatan hastalıklara bağlı olarak bir ile on yıl arasında bir süre ile kolonoskopik kontrol yapılır.

Gastroenteroloji Polikliiniği