×

YAZA FORMDA GİRMENİN YOLLARI

Baharın gelmesiyle beraber kalın kıyafetler yavaş yavaş kaldırılmaya başlandı, yerini daha hafif ve yazlık kıyafetler aldı. Kışın alınan veya verilemeyen kilolar da böylece gün yüzüne çıktı. Peki bu 3 ay içinde nasıl değişiklikler yaparsak yaza daha rahat gireriz? Sizler için birkaç tüyo hazırladım. 

Her gördüğünüze inanmayın!

Baharla beraber birçok yerde hızlıca kilo verdirme vaadinde bulunan listeler görmeye başladık. Bu tarz diyet listeleri sayesinde hızla kilo verilse de aynı hızda geri alınacağını unutmayın. Her beslenme programı kişinin yaşam biçimine, sağlığına uygun olmalıdır. Komşunuzun uyguladığı diyet size uymayabilir. Mutlaka bir beslenme uzmanı yardımıyla size ve sağlığınıza uygun  beslenme programını oluşturun. 

İçeceklerinize dikkat edin!

İçecekler çoğu zaman kalorisiz olarak düşünülür ama tükettiğiniz latte vb. kahveler, gazlı içecekler, alkol ve meyve suyu ekstra kalori almanıza sebep olur. Çay, kahve gibi içeceklerin sık sık tüketilmesi de vücudunuzda ödeme sebep olur. Artan ödemleri atabilmeniz için bol bol su içmeye özen gösterin. Günlük su ihtiyacınızı öğrenmek içinse; Kilonuz x 0.30 = Su ihtiyacı (ml) yöntemini kullanabilirsiniz. 

Spor yapın!

Beslenme kilo vermenin %70'lik dilimini kapsıyor ve asla göz ardı edilmemesi gereken bir yüzde ancak bu tabloyu %100'e tamamlayabilmemiz ve fit bir görünüm elde etmemiz için sporu da ihmal etmememiz şart. Bunun için haftada 2 gün yürüyüş, 1 gün pilates ve 1 gün ağırlık antremanı yapabilirsiniz. Eğer sporu engelleyecek bir sağlık sorununuz varsa öncesinde mutlaka bir fizik tedavi uzmanınıza danışmayı unutmayın. 

Yulafın gücü adına! 

Yulafın içeriğindeki lif, sizi daha uzun süre tok tutacaktır. Bol miktardaki Omega-3 ise kötü kolesterolünüzü azaltacaktır. Üstelik kahvaltıda yulaf lapası tüketenlerin gün içinde daha az kalori aldığı araştırmalarca onaylanmıştır. Bu yüzden günlük yemek rutinlerinize yulafı dahil etmenizde fayda var. 

Duygusal yemelere dikkat!

Yemekten hemen sonra açlık hissediyor musunuz? Aslında toksunuz ama yine de yemek mi yemek istiyorsunuz? En ufak bir duygu değişimde eliniz hemen tatlıya mı gidiyor? O zaman duygusal yeme sendromu geçiriyor olabilirsiniz. Yaza az kalmış ve kilo vermeye çalışırken sizi en çok zorlayacak olay budur. Öncelikle kendinizi dinleyin. Gerçekten aç mısınız? Eğer değilseniz bunun önüne geçebilmek için kendinizi başka işlerle meşgul edebilir, birkaç bardak su içebilir ve yürüyüşe çıkabilirsiniz. 

Bitki çaylarını deneyin.

Özellikle uyku bozukluklarında ve stresin yoğun olduğu günlerde yatmadan birkaç saat önce içeceğiniz papatya veya melisa çayı size iyi gelecektir. Uyku kalitenizi arttıracak ve böylece daha rahat kilo verebileceksiniz. 

Baharatlardan destek alın.

Pul biber, zencefil , zerdeçal ve karabiber gibi baharatlar metabolizmayı güçlendirmede yardımcıdırlar. Yoğurt veya sütlerinize karıştırarak tüketebilirsiniz

Dyt. Çiğdem Taşkent

Beslenme ve Diyet Uzmanı