×

BEHÇET HASTALIĞI

Behçet Hastalığı Nedir?

Bu hastalık tablosu küçük, büyük kan damarlarının ve dokularının iltihaplanması sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Maalesef ölümcül olan bu hastalık çoklu organları etkileyerek tekrarlayan bir (kan damar iltihabı) vaskülittir.

Bağışıklık sisteminin vücuda saldırdığı bir otoimmün hastalık olup, tanı koymak oldukça zorludur.

Behçet Hastalığı Belirtileri

Direk damarları etkileyen bir hastalık olduğundan tüm vücutta etkilerini görmek mümkündür. Genital ve ağız içi yaraları, ağrılı ağız ülseri, akne ve sivilce benzeri lekeler, baş ağrısı, ağrılı ve şiş eklemler, kalıcı görme kaybı, katarakt, ishal, yutma güçlüğü, mide ülseri, beyin ve sinir sistemi iltihabı gibi birçok belirtisi vardır.

Behçet Hastalığı Nedenleri

Tam olarak neden kaynaklandığı bilinmeyen hastalığa çevresel ve genetik faktörlerin yol açtığı düşünülüyor. Otoimmün bir bozukluktan kaynaklı olduğu bilinen Behçet hastalığı,basit anlatımla, bağışıklık sisteminin vücuttaki sağlıklı hücrelere saldırarak kan damarlarında ve dokusunda iltihaplanma ve yaralara yol açmasıdır.

Çocukluk ve yaşlılık dönemlerinde az rastlanan hastalık 20 ve 30’lu yaşlarda daha fazla görülüyor.  Genelde ülkemizin yanı sıra Japonya, Çin ve Ortadoğu ülkelerinde görülme sıklığı yüksektir.   Taşıyıcı olan kişileri bazı virüslerin etkilediği de teoriler arasındadır.  Cinsiyet ayrımı olmayan hastalıktan belirtiler açısından erkekler daha fazla etkilenmektedir.  Genetik yatkınlığa bağlı olarakta görülen hastalığın nedenleri tam olarak bilinmemektedir.

Behçet Hastalığının Tanısı

Yukarıda saydığımız tanılar teşhis için yeterli değildir.  Tanı için derinin aşırı duyarlılığını ortaya çıkaran paterji testi uygulanır.  Doktor hastanın koluna steril bir sarı uçlu bir iğne takar ve iki gün bekletir.  Aynı zamanda bir çözelti uygular. 48 saat sonra incelediği kolda iğnenin bulunduğu bölgede küçük bir kırmızı yumru yani kabarık bir kızarıklık varsa;  bağışıklık sistemi küçücük bir yaraya aşırı tepki veriyor demektir.  Bu test Behçet hastalığının teşhisi için kullanılır.

Behçet Hastalığı Tedavisi

Takibi zorunlu bir hastalıktır, hastalık iyi seyretse bile mutlaka uzman ile yakın irtibat halinde olmanız gerekir.  Tedavisi olmayan bir hastalık olduğundan hastalığı ortadan kaldırmak yerine hastanın şikâyetlerini azaltacak şekilde tedavi sürdürülür.  Düzenli şekilde kan testleri ve göz muayeneleri devam etmek zorundadır.

Ağız ve Genital ülser ve benzeri belirtiler tedavi edilir.  Kolşisin, steroidler, anfi- inflamatuar ilaçlar pomadlar ile tedavi yoluna gidilir.   Behçet hastalığında kişiye özel tedavi yöntemi uygulanır yaşı, tahlil sonuçları vb. tedavi yöntemini belirler.

Behçet Hastalığı Bulaşıcı Bir hastalık mıdır?

Genellikle Akdeniz ve Ortadoğu’da görülen hastalığın sebebi bilinmemektedir.  Ve bulaşıcı bir hastalık değildir.

Behçet hastalığında ne gibi faktörler üveit ataklarını uyarır?

Behçet hastalığı, Üveit (göz iltihabı) hastalığına da yol açabilmektedir.  Gözde oluşan iltihabın kontrol altında tutulması organ kaybına yönelik önlemler çerçevesinde önem gösterir.

Özellikle çocukluk çağında bu hastalığa yakalanan kişide tedavi için uygulanan steroid çocuğun gelişimini geri bırakabilir.

Tedavisi olmayan hasta Behçet hastalığı damarlarda iltihaplanmaya yol açtığından görme duyusunu olumsuz yönde etkiler ve hayat kalitesini ciddi oranda düşürür.  Gözün içinde bulunan damarları ve dokuyu etkilediğinden Behçet hastalığı üveit ataklarını tetikler.